EviCare Logo

Practice based Evidence, nog lang geen begrip

Gisteren vertelde ik vol vuur over EviCare en Practice based werken. Voor mij inmiddels een heel gewoon begrip. Alsof je het over een pakje boter hebt. Wat een vergissing. Pure beroepsdeformatie.

Ik sta iedere keer tijdens mijn lessen nog aan de cursisten uit te leggen dat we het bij Care for Women hebben over botontkalking en niet over osteoporose. Nu betrap ik mij er ook op dat ik als digibeet de moeilijke termen, waar ik momenteel dagelijks mee te maken heb, gewoon overneem. Dus vandaag in mijn blog even een stapje terug. Beginnen bij het begin, namelijk gewoon even uitleggen wat Practice based Evidence werken nu eigenlijk is.

Wat is Practice based Evidence werken?

Practice based Evidence werken draait om de ervaringen van jou als behandelaar en de gegevens die je verzamelt van jouw individuele cliënten. Hiermee wil je aantonen dat de behandeling die jij geeft werkt. Aan de hand van deze ervaringen pas je vervolgens de behandelmethode aan. Bij Practice based Evidence werken onderzoek je dus vanuit de dagelijkse praktijk of je behandeling werkt.

PBE vs. EBP werken
Er bestaat ook Evidence based Practice werken. Bij deze methode gaat het in eerste instantie om het wetenschappelijke bewijs, jouw inzichten en de gegevens van de cliënt komen pas later aan bod. Aan de hand van de wetenschappelijke onderzoeken maak je een behandelplan en dit voer je uit.

Ikzelf ben van mening dat dit niet de beste manier van onderzoeken is. Bij wetenschappelijke onderzoeken worden vaak bepaalde doelgroepen of uitzonderingen buitengesloten. Je krijgt dus geen reële afspiegeling van je groep. Bovendien wordt dit soort onderzoek vaak vanuit een ziekenhuis gedaan, onder begeleiding, en ook dat is niet reëel. Uiteindelijk moet een behandeling namelijk bij iedereen werken en dus ook zonder extra begeleiding.

Voor ons als therapeut willen wij juist weten of onze behandeling breed werkt en of de cliënt ook maanden later nog steeds goed geholpen is. Als je PBE werkt en direct de resultaten van je behandeling kunt meten, kun je gerichter sturen. Jij ziet dan direct op welke klachten of problemen de behandeling aanslaat en op welke klachten of problemen niet. Je kunt dan veel specifieker en efficiënter behandelen en dus neemt de kwaliteit van je behandeling toe.

En dat maakt voor mij EviCare ook zo’n bijzonder programma. Want er is eigenlijk nog geen enkel ander programma, dat dit kan. Het vervult mij van trots dat wij met elkaar dat nu wel kunnen en dus eindelijk kunnen laten zien dat wat wij doen wel degelijk effectief is!

Online enquête

Polling Form (#4)

Categorieën

© 2024 Evicare / Software4Care Privacy statement Algemene voorwaarden Ontwikkeld door Infused
phoneenvelope